Niezwykłe właściwości oleju tamanu

Oleje tłoczone na zimno do celów kosmetycznych z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością i zaufaniem zadowolonych użytkowników. W naszym kraju szczególnie chętnie stosowany jest olej kokosowy, jednak na rynku pojawiają się także nowe produkty, po które również sięga się coraz częściej. Godnym polecenia jest między innymi niesamowity olej tamanu.

Czym jest olej tamanu?

Olej tamanu stosowany coraz częściej w kosmetyce to nierafinowany olej wytłaczany na zimno z pestek owoców rosnących na drzewie z gatunku Calophyllum Inophyllum L. Olej ma charakterystyczny, żółty kolor, który joze przechodzić w zielony, a nawet brunatny. Charakteryzuje się również charakterystycznym zapachem, trochę korzennym, a trochę ziołowym.

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu powinien być stosowany przez każdą kobietę, dla której uroda i naturalny, zdrowy wygląd są ważne. Ma on wyjątkowe właściwości gojące oraz antyseptyczne. Dodatkowo działa także antybakteryjnie, jest antyoksydantem oraz zwalcza wolne rodniki. Szczególnie polecany jest na redukcję blizn i do ogólnej regeneracji skóry.

Cenne składniki oleju tamanu

Wyjątkowy wpływ na zdrowie i urodę nie wynikają z niczego. Wszystkie cenne właściwości oleju tamanu są spowodowane niezwykłymi składnikami, które posiada. Przede wszystkim jest on bogaty w kwas kalofillowy i kallofilloidynę czyli w naturalne flawonoidy. Oprócz tego zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenne witaminy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *